28.02.2018
Jakie mięso jest najlepsze dla kota?
Joanna Nowakowska
Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Kot nie może być wegetarianinem, bo białko roślinne nie zawiera tauryny, a białko zwierzęce jest dla niego głównym źródłem energii.
fot. Shutterstock
Mruczki to zdecydowanie mięsożerne zwierzęta. Dlatego w ich diecie powinno przeważać dobrej jakości mięso. Z kolei warzywa i inne produkty roślinne powinny być jedynie dodatkiem i urozmaiceniem, a nie podstawą diety. Zatem, jakie mięso dla kota będzie najlepsze?
Mięso dla kota
- Najbardziej wartościowe dla kotów jest mięso przerośnięte, ze ścięgnami, żyłami i tłuszczem. Polecane rodzaje to wołowina (bogate źródło tauryny!), drób, cielęcina, królik, jagnięcina, ryby słodkowodne, ryby morskie z wolnych połowów. Nie poleca się wieprzowiny z uwagi na zagrożenie wirusową chorobą Aujeszkego. Chyba że mięso pochodzi z państwa wolnego od tej choroby (np. kraje skandynawskie).
- Mięso dla kota powinno być lekko zagotowane lub sparzone, by zabić bakterie (np. salmonelli) i pasożyty. Przemrażanie w warunkach domowych się nie sprawdzi – potrzebna jest temperatura poniżej -20 stopni C.
- Mięso można podawać zmielone lub pokrojone na paseczki.
- Żołądki drobiowe serwujmy po zagotowaniu i pokrojeniu (są dość twarde).
- Serca – drobiowe lub wołowe – dostarczają wartościowych protein. Nie usuwajmy otoczki tłuszczu.
- Wątróbka – drobiowa lub wołowa – jest cennym źródłem witaminy A i żelaza. Jednak nadmierna jej ilość może spowodować zatrucie witaminą A i toksynami, które gromadzi wątroba. Powinna być podgotowana lub sparzona. Surowa może powodować rozwolnienie, a nadmiernie przegotowana – zaparcia. Wątróbkę można podać dwa razy w tygodniu.
- Nerki to świetne źródło żelaza i witamin. Należy je moczyć w wodzie przed podaniem przez kilka godzin, by zmiękły.
- Szpik kostny i chrząstki są doskonałymi dodatkami do pożywienia. Ważne: kości drobiowe podajemy wyłącznie surowe! Po zagotowaniu stają się zbyt kruche i mogą przebić jelita. Chrząstki i kości najlepiej zmielić przed podaniem.
- Mięso z ryb to bogate źródło białka i kwasów omega-3 i omega-6. Najlepiej podawać je gotowane i pozbawione ości, bez przypraw, nigdy wędzone czy pieczone. Nie wolno serwować kotu wnętrzności, szczególnie wątroby. Wybierajmy ryby pochodzące z naturalnego środowiska, nie z intensywnych hodowli (mniej skażone chemią). Jeden posiłek rybny w tygodniu będzie świetną odmianą w diecie zdrowego kota (ryby nie służą mruczkom z problemami urologicznymi).
Zobacz powiązane artykuły
01.11.2024
Co robić, gdy kot nie chce jeść mokrej karmy?
Ten tekst przeczytasz w 5 minut
Wyobraź sobie – nadeszła pora obiadowa, otwierasz puszkę ulubionej karmy swojego kota, a ten, zamiast podbiec do miseczki, siedzi z miną, jakbyś proponował mu gotowaną brukselkę. Co się stało? Czy twój kot nagle przestał jeść mokrą karmę, czy jest inny powód takiego marudzenia? Przekonajmy się!
undefined
01.10.2024
Kulinarne rozpieszczanie: 5 powodów, by podawać kotu zupki
Ten tekst przeczytasz w 4 minuty
Kocie zupki - korzystny i smakowity dodatek, czy może jednak zbędna fanaberia? Możesz być zaskoczony - ta forma pokarmu ma liczne zalety! Sprawdź z nami, dlaczego warto skorzystać z takiego urozmaicenia.
undefined
04.09.2024
Jaka woda powinna znaleźć się w kociej miseczce?
Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Zwykła kranówka czy mineralna z butelki? Jaka woda jest najkorzystniejsza dla kota?
undefined